Oud ijzer, zonde om weg te gooien

Veel mensen denken er helemaal niet over na wanneer ze grofvuil weggooien. Alles wordt op één grote hoop gegooid en vervolgens vrolijk gedumpt in de milieustraat. Wat de meeste mensen echter vergeten, is dat je met je grofvuil soms nog best een leuk bedragje op kan halen. Hoe? Door te kijken of er nog metaalsoorten tussen je troep te vinden zijn. Er zijn namelijk nog altijd een hoop metalen die je geld kunnen opleveren als je dit oud ijzer laat ophalen. Het probleem is alleen vaak dat mensen geen idee hebben wat er allemaal valt onder metalen.

Verschillende metaalsoorten

Metalen die geld opleveren, het wordt ook wel onder één noemer gebracht: oud ijzer. Dit is eigenlijk een nogal verwarrende term: metaalsoorten zoals aluminium, koper en zink vallen namelijk ook onder deze term, terwijl je bij bijvoorbeeld aluminium misschien niet direct aan oud ijzer denkt. Het is daarom best de moeite waard om eens meer informatie op te zoeken over metalen voordat je een ritje naar de milieustraat plant. Het scheelt je ook nog eens ruimte wanneer je oud ijzer laat ophalen, want als je dan toch je grofvuil weg wilt brengen, zorg je meestal ook meteen voor een volle kar.

IJzer is overal

Het eerste dat bij de meesten door het hoofd schiet bij oud ijzer, is vaak de radiator. Maar denk ook eens aan spullen zoals oude pannen, computeronderdelen en meubels, waar soms ook metalen onderdelen in verwerkt zitten. In grote apparaten, zoals wasmachines en vaatwassers, zit natuurlijk ook aardig wat ijzer verwerkt. Auto’s, brommers maar ook fietsen kunnen flink wat oud ijzer opleveren. Neem al je spullen eens onder de loep, schroef eens iets open, en je zult versteld staan van wat je allemaal nog aan metalen treft. Schroothandelaars zullen dit oud ijzer graag ophalen.

Brengen? Kom maar halen!

Het ophalen van oud ijzer is heel gebruikelijk. Het enige dat je zelf hoeft te doen is zorgen dat de spullen klaar staan. Je kan met iedere willekeurige schroothandelaar contact opnemen, maar het zet uiteraard wel zoden aan de dijk wanneer deze een beetje bij je in de buurt zit. Het bedrijf zal een afspraak met je maken voor het ophalen van je oud ijzer. Wees niet bang wanneer je minder mobiel bent, het bedrijf zal echt wel kunnen zorgen voor een beetje spierbundel die eventueel jouw radiator zelf van de zolder komt plukken. Zo kan je helemaal gemakkelijk een centje overhouden aan het laten ophalen van jouw oud ijzer.

Veelgestelde vragen