Wanneer er roest ontstaat op het metaal van je eigendommen dan baal je hier natuurlijk van. Sommige roestplekken kun je zelf behandelen, maar wanneer het te erg doorgeroest is, kun je het misschien maar beter naar een schroothandelaar brengen. Roest kan op alle ijzerhoudende metalen ontstaan. Bijvoorbeeld op een fiets frame of op de metalen gedeeltes van je tuinstoel. Zelfs auto?s en boten kunnen roestplekken vertonen. Aangezien roest ernstige corrosie veroorzaakt, kun je beter tijdig jouw roestige eigendommen behandelen als je roestplekken constateert. Door corrosie ontstaan er uiteindelijk doorroest plekken en gaten. Een object kan al snel onbruikbaar worden.

Wat is roest?

Wanneer ijzer langdurig aan water wordt blootgesteld, ontstaat er roest. Ook wel ijzeroxide genoemd. Als er aan ijzerhoudende metalen zuurstof en water toegevoegd wordt, ontstaat er een oxidatiereactie. Deze reactie veroorzaakt de bekende roestplekken. Langdurige blootstelling aan water is een bekende oorzaak van roest. Daarom is het altijd beter om fietsen binnen te zetten. Wanneer een ijzerhoudend metaal wordt blootgesteld aan zout water gaat het sneller roesten door de natriumchloride-ionen van het zoute water. Mensen die dichtbij de zee wonen, zullen dan ook sneller last krijgen van roest op ijzerhoudende spullen.

Roest als schroot

Wanneer je een partij oud ijzer aan wilt bieden, is roest op oud ijzer helemaal niet erg. Dit heeft uiteindelijk geen invloed op de schrootprijs. In de staalindustrie, waarvoor het schroot ook gebruikt wordt, zijn ze juist erg blij met roestig ijzer. De ijzeroxide helpt bij het smelten het overtollige koolstof in het ruwijzer te verwijderen. Schroot wordt als toeslag gebruikt in het hoogovenproces. Dus die roestige oude fiets kun je gerust aanbieden. Ook een oude wasmachine of ander witgoed kun je aanbieden aan een schroothandelaar. Als je veel oud ijzer hebt, komt de schroothandelaar deze bij je thuis ophalen.

Zelf roest op oud ijzer verwijderen

Wanneer jouw fiets of tuinmeubel nog niet toe is aan recycling kun je zelf de roestplekken eenvoudig verwijderen. Er zijn anti-roest middeltjes om de roestplekken te verwijderen verkrijgbaar in verschillende bouwmarkten. Je kunt hiervoor ook eigen gemaakte huismiddeltjes gebruiken. Een schaar met roestplekken kun je een nachtje laten weken in een schaaltje huishoudazijn. De volgende dag kun je het roest wegschrapen. Zuiveringszout meng je met water tot een pasta. Vervolgens breng je deze pasta met staalwol of een oude tandenborstel aan op de roestige plekjes. Daarna kun je de pasta en de roest wegvegen.

Gemakkelijk roestvlekken uit kleding verwijderen, doe je door zout over de roestige vlekken te strooien. Je laat het vervolgens weken in limoen- of citroensap. Daarna kun je de vlekken met aluminiumfolie eraf schrapen. Voorkomen is beter dan genezen. Door het ijzer met base te behandelen, voorkom je dat ijzer snel gaat roesten. Base is de tegenhanger van zuur en het neutraliseert. Met huismiddeltjes roest verwijderen kan een trager proces zijn dan wanneer je kiest voor een anti-roest middel uit de bouwmarkt. Soms kun je de roest op het oude ijzer niet direct verwijderen en zal je de behandeling moeten herhalen.

Veelgestelde vragen