KoperKiloprijs
Standaard koper€7,00 kg
Koper (handgepeld)€7,75 kg

Koperprijs vandaag

Koper is een metaalsoort die gemakkelijk te buigen en te vervormen is, en die uitstekend warmte en elektriciteit kan geleiden. Het wordt daarom veel gebruikt voor bijvoorbeeld kunstwerken, muziekinstrumenten, in elektrische apparaten en voor (water)leidingen. Oud koper kan je verkopen bij een schroothandelaar. Deze metaalsoort kan je zomaar een aantal euro?s per kilogram opleveren. Er wordt bij koper een verschil gemaakt tussen handgepeld en ongepeld koper. Elektrische kabels leveren bijvoorbeeld minder geld op wanneer ze in hun geheel, dus ongepeld, worden verkocht. Wanneer het koper uit de draden wordt ?gepeld? is er sprake van puur, handgepeld koper en krijg je hier ook een hogere koperprijs voor.

Actuele koperprijs

De koperprijs verschilt behoorlijk van de prijs van andere oude metalen. Prijzen voor oud ijzer worden berekend per kilogram, en voor koper kan je al gauw het viervoudige krijgen ten opzichte van bijvoorbeeld lood. Wie zijn elektrische apparatuur wegdoet, zou er dan ook niet verkeerd aan doen om deze aan een kleine koperinspectie te onderwerpen. De koperprijs is gemakkelijk terug te vinden op internet, dus neem vooral even een kijkje voor je achteloos je magnetron bij het grofvuil zet. Koper is, net als andere oud metalen, wel onderhevig aan het spel van vraag en aanbod. De koperprijs kan daarom van dag tot dag verschillen, dus houd hier rekening mee. Ook deze prijzen staan overal op het web.

Koperlegeringen

Koper wordt ook veel gebruikt in mengvorm met andere metalen. Dit wordt ook wel een legering genoemd. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn brons (dat bestaat uit koper en tin) en messing (dat bestaat uit koper en zink). Deze legeringen hebben een andere prijs dan de koperprijs, omdat ze niet enkel uit koper bestaan. Ze hebben vaak ook andere toepassingen dan puur koper. Messing wordt bijvoorbeeld gebruikt om koppelingsstukken, zoals bouten en moeren of afsluitstukken te maken. Maar legeringen kunnen ook gebruikt worden ter decoratie. De bekende metalen goud en zilver worden bijvoorbeeld vaak gemengd met koper om sieraden verschillende kleurtinten te geven.

Doorverkoop schroothandelaars

De goede koperprijs is voor koperdieven een goede reden om koper te stelen en door te verkopen aan schroothandelaars. Het spoorwegennetwerk ondervindt daar bijvoorbeeld veel hinder van, omdat er regelmatig sein- en wisselkabels worden gestolen. Maar ook bronzen beelden en grafstenen worden nogal eens meegenomen door koperdieven. In sommige gevallen wordt zo een beeld nog wel eens teruggevonden, zeker wanneer het gaat om een bekendere beeltenis, maar vaak wordt het gestolen voorwerp al snel vervormd en doorverkocht. Aangezien de koperprijs nog altijd hoog is en naar verwachting alleen maar zal stijgen, zal hier niet snel een einde aan komen. Het is te hopen dat er geen grote ongelukken door ontstaan, want gevaarlijk is het in bepaalde gevallen zeker.

Koperprijs ligt hoog

Koper is dus best een kostbaar goedje en is op meer plaatsen in huis te vinden dan je denkt. Wie het een beetje handig speelt, weet aan zijn oude koper nog best een aardig duitje te verdienen. Tip: benader meerdere schroothandelaars, zodat je zeker weet dat je de beste prijs krijgt voor je koperen bezit. En houd goed in de gaten wat de koperprijs doet op het moment van verkoop. Soms kan je beter nog even een paar weken wachten voor een nog gunstiger prijs. Aangezien dit glimmende materiaal alleen maar meer waard lijkt te worden, kan je er altijd voor kiezen om de boel nog even op te slaan. Laat de koperprijs je echter niet teveel het hoofd op hol brengen: de kabels bij je buurman moet je echt laten hangen, het is voor de meeste mensen immers toch een beetje lastig zonder elektriciteit.

Veelgestelde vragen

Als ik oud koper heb liggen, waar kan ik dat dan vinden?

Koper zie je vaak terug in (water)leidingen. Maar ook onder meer in kunstwerken, muziekinstrumenten en elektrische apparatuur.

Wat is mijn koper waard?

Vergeleken met andere gangbare oude metalen is het inleveren van koper heel interessant. Een exacte prijs is niet te geven. Het is een kwestie van vraag en aanbod, de prijzen kunnen per dag wisselen. Maar het loont zeker om bij apparaten die je weg wilt doen even te controleren of er koper in zit. De opbrengst hangt trouwens af van hoe je het aanbiedt. Zo levert koper bijvoorbeeld meer op als je het eerst uit elektriciteitsdraad pelt.

Waar kan ik koper inleveren?

Dan kan bij vrijwel elke schroothandelaar. Een onderzoekje kan je geld opleveren, want er zijn behoorlijke prijsverschillen. Het is verstandig om te kiezen voor een erkend metaalrecycling bedrijf. Die zijn te vinden op mrf.nl, de website van de Metaal Recycling Federatie.