Verdienen aan metaal: Geen loden last

Lood is één van de metalen waar je geld voor kan krijgen wanneer je dit verkoopt aan een schroothandelaar. Het is een zeer buigzaam metaal en wordt daarom graag gebruikt in de bouw. Ook thuisklussers zijn vaak wel bekend met de verschillende toepassingen. Zo wordt het vaak gebruikt om te solderen, maar ook is er looddraad en bladlood beschikbaar, voor bijvoorbeeld raamkozijnen. Lood is erg milieuonvriendelijk, maar gelukkig wel goed recyclebaar. Schroothandelaren zijn daarom blij wanneer ze van dit materiaal iets op kunnen kopen. Heb je lood over, gooi het dan zeker niet weg maar breng het langs bij een handelaar en verdien er zelfs nog een leuk bedragje aan.

Loodprijs

De loodprijs is niet stabiel, omdat deze afhangt van wat er wordt aangeboden en afgenomen. Omdat dit erg kan verschillen, is de loodprijs soms de ene week wel tot 20 cent hoger dan de andere week. Er zijn verschillende websites waarop de actuele prijzen te vinden zijn. Aan het einde van iedere werkdag wordt opnieuw de loodprijs vastgesteld. Wie voornemens is zijn lood te verkopen, doet er dan ook goed aan om eerst een tijdje bij te houden wat er met de loodprijs gebeurt om er vervolgens zijn conclusies uit te trekken.

Non-ferro levert meer op

Lood is een non-ferro metaal. Dit houdt in dat deze metaalsoort geen ijzer bevat. Non-ferro metalen komen minder vaak voor dan ferro-metalen zoals ijzer en nikkel, en daarom is de prijs voor lood een stuk hoger dan de prijs voor oud ijzer. Andere voorbeelden van non-ferro metalen zijn koper, zink en brons. Van koper is het bekend dat deze metaalsoort een stuk meer waard is in vergelijking tot de rest van zijn metalen familie. Ter vergelijking: Wanneer de loodprijs rond de euro schommelt, kan de prijs voor koper zomaar rond de 4 euro liggen.

Een loden pijp

Lood werd vroeger vaak gebuikt om leidingen van te maken. Sommige huizen hebben nog steeds loden leidingen, maar voor de meeste huizen wordt dit materiaal allang niet meer gebruikt. Wie met dollartekens in zijn ogen is begonnen om de oude leidingen uit zijn huis te slopen, kan daar dus beter maar mee stoppen. Het glas-in-lood raampje zou je eventueel wel uit je woning kunnen tikken, want daar werd wegens de goede buigzaamheid ook lood voor gebruikt, maar dat is dan weer zonde van dat mooie raam. Misschien toch maar even verder zoeken.

Veelgestelde vragen