Prijzen metaal
Afvalscheiding. Het wordt steeds gemakkelijker en ook steeds vanzelfsprekender. Veel gezinnen hebben naast de vertrouwde grijze en groene kliko ook een oud papier container staan en zetten goedgevulde PMD zakken aan de straat. Niet zo een gek idee dus om ook je oud ijzer apart te houden. Toch is grofvuil voor de meeste mensen nog een verzamelterm voor alles wat niet bij het gewone afval hoort. Maar oude metalen kan je, om verschillende redenen, beter apart houden.
Dagprijs metaal
Veel van de grotere apparaten die je gebruikt, maar ook onderdelen van fietsen of brommers, bevatten oud ijzer. Dit kan heel goed hergebruikt worden als je het op de juiste manier verzamelt. Je kan het kwijt bij een willekeurige schroothandelaar bij jou in de buurt, die je daarvoor een vergoeding betaalt. De prijs die je voor oud ijzer krijgt wordt per kilogram berekend, en omdat ijzer vaak best een aardig gewicht heeft, kan dat dus zomaar tot een leuke zakcent komen. Er zijn verschillende soorten oud ijzer, die ieder hun eigen metaalprijzen hebben. Deze metaalprijzen kan je vinden op websites over oud ijzer, of zijn op te vragen bij de schroothandelaar. De ene handelaar kan wel andere metaalprijzen hanteren dan de andere, al verschilt het vaak maar ??n of enkele centen.
Denken aan het milieu
Het apart houden en verkopen van oud ijzer is uiteraard ook goed voor het milieu. Schroothandelaars verkopen jouw spullen door aan bedrijven die de materialen omzetten tot opnieuw te gebruiken grondstoffen. Voor wie graag milieubewust bezig is, zullen de metaalprijzen dus niet eens de grootste motivatie zijn om ook dit afval te scheiden. Mogelijk is het wel een extra duwtje in de rug. Het verkopen van je oude ijzer is te aller tijden goed voor het milieu, maar omdat de metaalprijzen fluctueren, is het in dat opzicht wel handig om je te verdiepen in het juiste verkoopmoment. Zo maak je zowel de natuur als je portemonnee blij.
Metalen laten ophalen
Een kleine laatste motivatie voor het scheiden van metaalafval zou kunnen zijn dat het je een ritje scheelt naar de milieustraat, die vaak ook nog eens betaald moet worden. Schroothandelaars kunnen namelijk jouw afval bij je thuis op komen halen. Hoef je niet eens de deur meer uit om van je oude troep af te komen. Tsja, verzin nu nog maar eens een reden om het niet te doen.