Natuurlijk is het mooi als je oude aluminium nog iets opbrengt voor je. Het metaal laat zich goed recyclen en wereldwijd wordt er gigantisch veel van gebruikt. Er zijn ontelbare toepassingen. Denk alleen al aan de auto-industrie of frisdrankblikjes. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden. Dus er is zeker een markt voor. Als extraatje ben je ook nog eens duurzaam bezig. Want hergebruik draagt bij aan een beter milieu voor ons allemaal. Een interessant weetje: van al het aluminium dat is geproduceerd, is zo’n driekwart nog steeds in gebruik. Dit laat maar weer eens zien wat de kracht is van recycling. Zeker in Europa, waar de sortering van aluminium afval op een zeer hoog niveau staat.

Extra rendabel

Vergeleken met andere metalen zien we bij het gebruik van aluminium een specifiek kenmerk: het heeft bijna altijd een relatief korte levensduur. Dit heeft als bijkomend effect dat het hele recyclingproces bijzonder rendabel kan zijn.

Dus gooi niet zomaar achteloos apparaten en andere zaken weg, maar kijk eerst eens goed of er nog iets van aluminium in zit. Het loshalen gaat vaak makkelijker dan je denkt.

Oud aluminium prijs

Zoals bij alle oude metalen ligt de waarde van jouw aluminium zeker niet vast. Deze wordt bepaald door de werking van de markt: het spel van vraag en aanbod. Dagelijks wordt de prijs opnieuw vastgesteld, en dat kan behoorlijk schommelen. Bovendien is de samenstelling van jouw partij van invloed. En tenslotte kunnen er ook verschillen zijn per inkoper. Het is daarom aan te raden om je goed te oriënteren, zeker wanneer je een wat grotere hoeveelheid wilt inleveren. Je kunt ervoor kiezen om bij een paar verschillende schroothandelaren een offerte te vragen. De meest actuele stand van zaken bij de prijzen voor aluminium kun je online vinden. Dus: werp regelmatig een blik op je scherm, dat kan je geld opleveren.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt dat recyclen van aluminium eigenlijk?

Na het proces van verzamelen en sorteren wordt het afval meestal gesmolten en dan gegoten.

Hoeveel levert aluminium op?

Dat is een momentopname: voor de waarde van oude metalen zoals jouw aluminium gelden wisselende dagprijzen per kilo.

Hoe vind ik een bedrijf waar ik mijn aluminium kan inleveren?

Je kunt op internet zoeken naar schroothandelaren. Een mooi startpunt is de website van de Metaal Recycling Federatie (mrf.nl). Dan weet je zeker dat je bij een erkend metaalrecycling bedrijf terechtkomt.