Pak de beste prijs voor je oude ijzer

Heb je oud ijzer over, dan ben je wellicht geneigd dit zonder nadenken langs de schroothandelaar te brengen. Toch is het helemaal geen slecht idee om eerst een klein onderzoek te verrichten voordat je je oude spullen inlevert. De prijs die oud ijzer oplevert, is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Houd je met iedere factor een beetje rekening, dan win je daar alles bij elkaar best wat geld mee. Mocht je dus iets meer moeite willen doen voor de beste prijs voor je oud ijzer, lees dan zeker even verder.

Aanbod oud ijzer

Welke prijs je voor oud ijzer krijgt, hangt allereerst af van het soort ijzer dat je inlevert. IJzer dat veel voorkomt en vrij lastig te sorteren is, omdat er veel andere materialen omheen of doorheen verwerkt zijn, levert weinig op. Het zijn de schaarse en gemakkelijk te sorteren metalen die wat geld in het laatje kunnen brengen. Het echte oude ijzer hebben veel mensen wel liggen, en komt dus veel voor. Hier wordt dan ook relatief weinig geld voor gegeven. Wat beduidend minder voorkomt, is oud koper. Dit metaal is dan ook een stuk interessanter om in te leveren, zeker wanneer het handgepeld is en dus ontdaan van andere materialen of omhulsels. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vele verschillende soorten metalen, ieder met hun eigen prijskaartje.

Welke prijs oud ijzer opbrengt, ligt ook aan het moment waarop je je buit aanbiedt. De prijs van oud ijzer is onderhevig aan dagelijkse veranderingen. Wie denkt dat dit nooit meer dan enkele tienden van een cent kan schelen, komt bedrogen uit. Zeker metalen zoals koper kunnen de ene dag zomaar dertig cent meer waard zijn dan de dag ervoor. Internet kan je vaak van handige informatie voorzien, zoals grafieken waarin de prijswisselingen van de afgelopen weken of maanden zijn weergegeven. Dit kan een goede bron zijn om je eigen koers mee te bepalen. Een beetje anticiperen moet je in dat geval wel kunnen, maar als je dat niet onder de knie had, was je waarschijnlijk toch al gestopt met lezen.

Ook de dollar is van invloed

Je zal er misschien niet direct aan denken, maar de dollarkoers is ook van invloed op de prijs van oud ijzer. Dit komt doordat oud ijzer wereldwijd verhandeld wordt, en dit gebeurt in deze wereldwijd bekende munteenheid. Aangezien de dollarkoers erg kan fluctueren, is de invloed hiervan op de prijs van oud ijzer ook erg groot. Er wordt vaak een bepaalde verwachting uitgesproken ten aanzien van de hoogte van de dollarkoers. Hier reageert de markt van de oude metalen op. Daarom is het altijd slim om jezelf van te voren op de hoogte te brengen van de verwachtingen ten opzichte van de koers van de dollar. Het kan je helpen om het juiste moment te bepalen van de verkoop van je oude spullen.

Nieuw of oud-ijzer?

Er zijn nog enkele kleinere factoren die een rol spelen bij de prijs van oud ijzer. Zo worden niet alle metalen nog in even grote mate nieuw gewonnen. Een metaal zoals bijvoorbeeld lood wordt als schadelijk voor de gezondheid gezien en wordt dan ook liever in gerecyclede vorm gebruikt. Schaarste speelt ook in dit verhaal dus weer een rol. Daarnaast kan het ook nog een verschil maken aan wie je je schroot verkoopt. Verschillende schroothandelaars kunnen met een verschillende prijs voor oud ijzer werken. Dit laatste zal waarschijnlijk het grootste verschil niet maken, maar alle kleine beetjes helpen, moet je maar denken. En als je echt naar alle relevante factoren hebt gekeken, hou je daar uiteindelijk best een goed gevoel aan over. Én een extra goed gevulde beurs, dat dus ook.